Γνωριμία με το Επιχειρησιακό Σχέδιο:

Η ΕΣΟΔΑPLUS A.E. συμμετέχει στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ Xylella fastidiosa ΜΕΣΩ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» (κωδ. πράξης Μ16ΣΥΝ-01235) που υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.».

Στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου:

Στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου (Ε.Σ.) Μ16ΣΥΝ-01235, είναι η δημιουργία ενός συστήματος για τον έγκαιρο εντοπισμό ελαιόδεντρων που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο Xylella fastidiosa (Xf), μέσω της επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων και την Τηλεπισκόπηση.

Το πρόβλημα που έρχεται να αντιμετωπίσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο:

Η Xylella fastidiosa (Xf) βρέθηκε πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2013 σε ελαιώνες και πολλά άλλα είδη φυτών στη Ν. Ιταλία και από τότε έχει εξαπλωθεί γρήγορα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία). Η ανάπτυξη του βακτηρίου έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία των φυτών. Χαρακτηριστικά στην Ιταλία οδήγησε σε μείωση της απόδοσης της ελαιοκαλλιέργειας κατά περίπου 60%!  Έως σήμερα δε, δεν υφίσταται αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία της προσβολής και η επιβεβαίωση της παρουσίας του παθογόνου αντιμετωπίζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,  με δραστικές μεθόδους που περιλαμβάνουν εκριζώσεις των μολυσμένων δέντρων και ζώνες περιορισμού/καραντίνας τουλάχιστον 1km γύρω από τις εστίες, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της εισαγωγής και παραπέρα εξάπλωσης του βακτηρίου (βλ.  σχετικά https://food.ec.europa.eu/plants/plant-health-and-biosecurity/legislation/control-measures/xylella-fastidiosa_en).

Στην Ελλάδα, όπου το ελαιόλαδο αντιστοιχεί στο 10% περίπου της αξίας της αγροτικής παραγωγής και ως σήμερα δεν έχει ανιχνευτεί η παρουσία της Xf, η ανησυχία και το ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι δικαιολογημένα αυξημένα.

Αναμενόμενα αποτελέσματα του Επιχειρησιακού Σχεδίου:

Η εφαρμογή της καινοτόμου μεθόδου που προβλέπει το Ε.Σ., θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μπορεί να εξασφαλίσει μια γρήγορη και αξιόπιστη, εξ’ αποστάσεως ανίχνευση του βακτηρίου, που είναι παράλληλα φιλική προς το περιβάλλον.

Η έγκαιρη ανίχνευση του βακτηρίου θα καθοδηγεί στη συνέχεια τις αναγκαίες παρεμβάσεις αντιμετώπισης, μειώνοντας την έκταση και τις συνέπειες της εφαρμογής τους και αυξάνοντας συνεπακόλουθα την οικονομική απόδοση της γεωργικής παραγωγής.

Η επιτυχία της μεθόδου μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τις ελαιοκαλλιέργειες της Μεσογείου που έχουν πληγεί ή πιθανά να πληγούν από το βακτήριο Xf.

Τόπος εφαρμογής και χρονοδιάγραμμα Επιχειρησιακού Σχεδίου:

Η πιλοτική ανάπτυξη του συστήματος εντοπισμού του βακτηρίου Xf θα πραγματοποιηθεί στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα (Περιφέρεια Πελοποννήσου) καθώς και στη Ζάκυνθο (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων), σε καλλιέργειες ελαιόδεντρων που διαθέτουν για το σκοπό αυτό οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που συμμετέχουν στο σχήμα της Επιχειρησιακή Ομάδας.

Το Ε.Σ. ξεκίνησε να υλοποιείται στις 3/5/2023 και θα έχει συνολική διάρκεια 24 μήνες.

Τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας «Ομάδα αντιμετώπισης Βακτηρίου Xylella»:

Ρόλο Συντονιστή Έργου για την Επιχειρησιακή Ομάδα, έχει η  εταιρία GEOSYSTEMS HELLAS Α.Ε. (www.geosystems-hellas.gr),  που στο πλαίσιο του Ε.Σ. παρέχει τεχνογνωσία για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λειτουργία, της πιλοτικής εφαρμογής, την επεξεργασία και την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων.

Το ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ  (www.bpi.gr) ως ερευνητικός οργανισμός, έχει αναλάβει τη βιβλιογραφική έρευνα και συμμετέχει στην ερμηνεία και επικύρωση των αποτελεσμάτων ανίχνευσης της μεθόδου. 

Η FUTURE INTELLIGENCE Ε.Π.Ε. (www.f-in.gr) ως φορέας καινοτομίας, έχει αναλάβει την ανάπτυξη και τελική διαμόρφωση της πλατφόρμας της εφαρμογής, με λειτουργία και σε περιβάλλον κινητών συσκευών και την εν γένει πιλοτική δοκιμή της.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας (http://kalamata-olive.gr), ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός “ΕΛΑΙΩΝΑΣ” (https://vatsiko.gr) και ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου (https://zantecoopunion.com) παρέχουν δεδομένα, δείγματα και τα αγροτεμάχια ελαιοκαλλιέργειας για την ανάπτυξη και λειτουργία της ποιοτικής μεθόδου.

Η ΕΣΟΔΑPLUS Α.Ε. (https://esodaplus.com) ως διαμεσολαβητής και διευκολυντής καινοτομίας, έχει αναλάβει τη διάδοση και την προώθηση των αποτελεσμάτων του πιλοτικού έργου, τη διαμόρφωση και την παρακολούθηση των δράσεων και υλικών επικοινωνίας του Σχεδίου.

Παρακολουθήστε όλα τα νέα για την εξέλιξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Σύστημα εντοπισμού της εξάπλωσης του βακτηρίου ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ Xylella fastidiosa μέσω δορυφορικών εικόνων» στον διαδικτυακό τόπο 

https://xylella-satdetect.eu

Σχετικά link:

  • Δικτυακός τόπος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων http://www.agrotikianaptixi.gr/el.
  • Δικτυακός τόπος του Δικτύου Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για τη Γεωργία – EIP AGRI https://ec.europa.eu/eip/agriculture/
Μετάβαση στο περιεχόμενο