Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε η ΕΣΟΔΑPLUS A.E., στο ξενοδοχείο REX στην Καλαμάτα, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της παρουσίασης των δράσεων που θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα ειδικά στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΟΔΑPLUS Α.Ε. κος Αντώνης Μαλάμης, που έκανε την εισαγωγική τοποθέτηση, αναφέρθηκε αρχικά στη σημαντική παρουσία της εταιρίας στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών οργάνωσης, διοίκησης και αναδιάρθρωσης οικονομικών οργανισμών με ιδιαίτερη έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα.

Παρουσίασε συνοπτικά  τις πιο εμβληματικές συνεργασίες που ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια η εταιρία με σημαντικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, όπως ο “Αλιευτικός Συνεταιρισμός Αναγέννηση Μεσολογγίου”, ο ΘΕΣΓΑΛΑ”, ο ΑΣ Ζακύνθου, ο “ΘΕΣΓΗ”, η “ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ”, ο «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» κα, αλλά και με πλήθος εταιριών, φυσικών και νομικών προσώπων, με ολοκληρωμένα έργα στο μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προγραμματισμένη επέκταση της δραστηριότητας της ΕΣΟΔΑPLUS στο χώρο των γεωργικών συμβουλών, έπειτα από την επιτυχή πιστοποίησή της ως Φορέας Παροχής Γεωργικών Συμβουλών καθώς και στη συμμετοχή της σε δύο (2) εγκεκριμένες Προτάσεις στο Μέτρο 16 του ΠΑΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ειδικότερα για τον τομέα των Γεωργικών Συμβουλών και το σχετικό υπο-μέτρο 2.1 του ΠΑΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσιάστηκαν οι στόχοι του Προγράμματος, που αφορούν την ολοκληρωμένη επιστημονική ενίσχυση των γεωργών για τη βελτίωση της αειφόρου διαχείρισης και της συνολικής απόδοσης της εκμετάλλευσής τους, χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος τους.

Ανταποκρινόμενοι στους όρους της πρόσκλησης η ΕΣΟΔΑPLUS Α.Ε. δημιούργησε υποκατάστημα στην πόλη της Καλαμάτας, με έμπειρο επιστημονικό προσωπικό (πιστοποιημένους Γεωπόνους και οικονομολόγους) και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, από όπου θα μπορεί να παράσχει συμβουλές σε όλο το πεδίο των Πακέτων Συμβουλών του Προγράμματος.

Στο Μέτρο 16, η ΕΣΟΔΑPLUS A.E. συμμετέχει ως innovation broker και facilitator σε 2 (ως τώρα) εγκεκριμένες Δράσεις, με ειδικό ενδιαφέρον στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Η πρώτη με τίτλο: «Ομάδα Βελτίωσης ποιότητας Εδαφών» προτίθεται να μελετήσει το πολύ σοβαρό (όπως έχει αναγνωριστεί πλέον) πρόβλημα της υποβάθμισης του εδάφους από τη ρύπανση από πλαστικά και τις δυνατότητες βελτίωσης της ποιότητας αυτού, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων στη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων / υπολειμμάτων.

Η ομάδα αποτελείτε από τους φορείς: 1. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2. Αγροτικός Οπωροκηπευτικός-Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου, 3. Φυτώρια Καλαμάτας Γ. Νίκου- ΕΙΡ. ΧΕΙΛΑ, 4. Future Intelligence Έρευνα Τηλεπικοινωνιακών και Πληροφοριακών Συστημάτων Ε.Π.Ε. και 5. ESODAPLUS Α.Ε.

Η δεύτερη με τίτλο «Ομάδα αντιμετώπισης βακτηρίου XYLELLA» θα αναπτύξει ένα σύστημα για τον έγκαιρο εντοπισμό ελαιόδεντρων που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο  Xylella fastidiosa (Xf), μέσω της επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την αποτροπή του καταστροφικού κινδύνου της εισαγωγής και εξάπλωσής του και στην χώρα μας.

Η ομάδα αποτελείτε από τους φορείς:  1.GEOSYSTEMS Hellas Α.Ε., 2. Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, 3.Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων, 4.Αγροτικός Ελαιουργικός-Οινοποιητικός-Σταφιδικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου, 5.Future Intelligence Έρευνα Τηλεπικοινωνιακών και Πληροφοριακών Συστημάτων Ε.Π.Ε. 6.Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και 7. ΕΣΟΔΑPLUS AE

Τέλος ο κος Μαλάμης αναφέρθηκε στην συνεργασία της ΕΣΟΔΑPLUS A.E.  με το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας (ΙΝΑΓΡΟΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για τον εντοπισμό και ανάδειξη των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Συνεταιριστικά Σχήματα και οι  αγρότες της Μεσσηνίας καθώς και σύγχρονων ευκαιριών που μπορούν να αξιοποιήσουν.

Όπως τόνισε ο κος Μαλάμης, στόχος μας είναι να μπει τέλος στη “μοναξιά“ του παραγωγού.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Διευθυντή  του ΙΝΑΓΡΟΚ Δρ. Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο.

Ο Δρ. Ηλιόπουλο χαιρέτησε με τη σειρά του την πρωτοβουλία της εταιρίας και ενημέρωσε για τον άμεσο σχεδιασμό της εκπόνησης της μελέτης, που θα φέρει σε επαφή το Ινστιτούτο με αγρότες, συνεταιριστικά και συλλογικά σχήματα της Μεσσηνίας που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη των προβλημάτων και των βέλτιστων λύσεων στην αντιμετώπισή τους.

Το βίντεο της συνέντευξης τύπου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε η ΕΣΟΔΑPLUS A.E., στο ξενοδοχείο REX στην Καλαμάτα.
Μετάβαση στο περιεχόμενο