Εγκρίθηκε μετά τη θετική της αξιολόγηση η πρόταση της Επιχειρησιακής Ομάδας “ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΔΑΦΩΝ” στο πλαίσιο του Υπο-Μέτρου 16.1-16.5 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ομάδα αποτελείτε από τους φορείς:

  1. Αγροτικός Οπωροκηπευτικός-Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου
  2. Φυτώρια Καλαμάτας Γ. Νίκου- ΕΙΡ. ΧΕΙΛΑ
  3. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  4. Future Intelligence Έρευνα Τηλεπικοινωνιακών και Πληροφοριακών Συστημάτων Ε.Π.Ε. και
  5. ESODAPLUS Α.Ε.

Το πρόβλημα που προτίθεται να αντιμετωπίσει η Δράση είναι το πολύ σοβαρό (όπως έχει αναγνωριστεί πλέον) πρόβλημα της υποβάθμισης του εδάφους από τη ρύπανση από πλαστικά και η βελτίωση της ποιότητας αυτού, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων στη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων / υπολειμμάτων.

Στο πλαίσιο του Έργου η επιχειρησιακή ομάδα θα προχωρήσει σε:

1.Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού των μονάδων του «Αγροτικού Οπωροκηπευτικού-Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου» (ΑΣ) και των «Φυτωρίων Καλαμάτας Γ. Νίκου- ΕΙΡ. ΧΕΙΛΑ», στη διαδικασία ορθής συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων.

2. Συστηματική και ολοκληρωμένη ανακύκλωση σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για τον χειρισμό και αποθήκευση των γεωργικών φαρμάκων και διαχείριση των συσκευασιών τους και του εναπομείναντος γεωργικού φαρμάκου.

3. Παρακολούθηση περιβαλλοντικής υγείας του εδάφους, με έμφαση στην εκπομπή από αυτό αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, αλλά και άλλων παραμέτρων,  ώστε να ποσοτικοποιηθεί η υποβάθμιση του εδάφους. Για το σκοπό αυτό θα αναπτυχθεί καινοτόμο λογισμικό ανοιχτής αρχιτεκτονικής, για την παρακολούθηση και διαχείρισης των χρησιμοποιούμενων πλαστικών συσκευασιών και υλικών κάλυψης των θερμοκηπίων, που θα υποστηρίζει την όλη διαδικασία.

Στόχος της Δράσης είναι να μειωθούν οι εισροές και η παραμονή των πλαστικών απορριμμάτων / υπολειμμάτων στην παραγωγική μονάδα, που μειώνουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και είναι οικονομικά δαπανηρές και η δημιουργία ενός προτύπου που θα εφαρμοστεί και σε άλλες υποβαθμισμένες περιοχές.

Έγκριση του έργου “Βελτίωση Ποιότητας Εδαφών” στο πλαίσιο του Υπο-Μέτρου 16.1-16.5 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης
Μετάβαση στο περιεχόμενο