Ποιοί είναι οι δικαιούχοι του Προγράμματος;
Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και μεσαίες επιχειρήσεις (ΠΜΜΕ) που:
- έχουν ιδρυθεί πριν την ημερομηνία της δημοσίευσης της πρόσκλησης (δηλαδή έως τις 28.09.2022)
- έχουν τη νομική μορφή: ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ και ατομικές επιχειρήσεις και δεν είναι off-shore ή franchise.
- ασκούν δραστηριότητα σε έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Παραρτήματος 4, ήτοι σε έναν από τους:
10.1,10.3, 10.4*, 10.5, 10.6, 10.7, 10.8, 10.9, 11, 13*, 14, 15, 16, 17, 18, 20*, 21, 22, 23, 24*, 25*, 26, 27, 28, 29, 30*, 31, 32, 33, 35.30.2, 38.11.1, 38.11.4, 38.11.5, 38.11.6, 38.12, 38.3, 52.10.1, 52.29.19.03, 58.11.1, 58.11.2, 58.11.5, 58.13.1, 58.14.1, 71.2, 82.92
(όπου * υπάρχουν εξαιρέσεις)
και δεν ανήκουν σε μη επιλέξιμο κλάδο του Παραρτήματος 2 (κλάδοι της παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων)
- τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ’ κατηγορίας
- να έχουν (πριν την πρώτη καταβολή ενίσχυσης) εν ισχύ άδεια λειτουργίας ή την υποβληθείσα στον αρμόδιο φορέα για την δραστηριότητα στην οποία δραστηριοποιείται.
- έχουν εγκατάσταση (έδρα ή/και υποκατάστημα) στην Ελλάδα κατά τη χρονική στιγμή καταβολής της ενίσχυσης
- δεν αποτελούν προβληματική επιχείρηση
- δεν είναι υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
- Δεν εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης, κατόπιν προηγούμενης αποφάσεως της Επιτροπής.
Το πρόγραμμα “πριμοδοτεί”:
- τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο 70% του προϋπολογισμού της δράσης, έναντι των μεσαίων που θα δεσμεύσουν το 30% καθώς και
- τις υφιστάμενες επιχειρήσεις στο 80% του προϋπολογισμού έναντι των νέων επιχειρήσεων που δεσμεύουν το υπόλοιπο 20%.
Ποια επενδυτικά σχέδια μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα;
Το Πρόγραμμα παρέχει χρηματοδοτική στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος για την ενίσχυση της τεχνολογικής τους υποδομής και την αναβάθμιση του κατασκευαστικού τους εξοπλισμού με χρήση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής (Industry 4) με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της επιχείρησης μέσω της αναβάθμισης των συστημάτων ψηφιακής διαχείρισης και ελέγχου της παραγωγής, στην προμήθεια προηγμένου και ψηφιακά ελεγχόμενου βιομηχανικού εξοπλισμού, στην ψηφιοποίηση των συστημάτων διασύνδεσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και στην παραγωγή συστημάτων και τεχνολογίας που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ενδεικτικά στο πλαίσιο της δράσης χρηματοδοτούνται δαπάνες υποδομών δικτύου υψηλής ταχύτητας 5G, για μηχανολογικό εξοπλισμό, εξοπλισμό εργαστηρίου και εξοπλισμό ποιοτικού ελέγχου, ΤΠΕ & εξοπλισμό λογισμικού, άδειες λογισμικού, άδειες cloud, υπηρεσιών ασφάλειας IT, σχεδιασμού προϊόντων, πνευματικής ιδιοκτησίας, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κόστη πιστοποίησης, τεχνικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υλοποίηση νέων υποδομών πληροφορικής και λογισμικών ή για τη διενέργεια ανάλυσης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη νέων έξυπνων προϊόντων και υπηρεσιών, εκπαίδευσης προσωπικού και εργατικού δυναμικού στις νέες τεχνολογίες του Industry 4.0 κλπ.
Στο πλαίσιο της δράσης έχει προβλεφθεί επίσης, η χρηματοδότηση δαπανών δημοσιότητας και επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης για την επιτυχή υλοποίησή του.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι τομείς τεχνολογίας τους οποίους μπορούν να επιλέξουν οι δυνητικοί δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ενδεικτικά είναι οι ακόλουθοι:
- Τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) και ανάλυση/διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data) προς όφελος της παραγωγικής διαδικασίας (Artificial intelligence – AI and Big Data Analysis). Οι επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, όπως Blockchain, IoT, AI, 5G για την ενίσχυση της παραγωγικότητας εντάσσονται σε αυτόν τον τεχνολογικό τομέα.
- Τεχνολογίες έξυπνης μεταποίησης (Smart Manufacturing Technologies), όπως Machine to Machine (M2M) learning, Manufacturing Execution Systems (MES), Εποπτικά Συστήματα Ελέγχου και Απόκτησης Δεδομένων (SCADA) κλπ. Σε αυτό τον τεχνολογικό τομέα περιλαμβάνονται όλες οι τεχνολογίες και οι τάσεις του Industry 4.0 . Τεχνολογίες όπως τα Electronic Components & Systems, Machine to Machine (M2M), Manufacturing Execution Systems (MES), Supervisory Control and Data Acquisitions Systems (SCADA) και Distributed Intelligence δύναται να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής με μηχανικό εξοπλισμό και σύγχρονες τεχνολογίες ψηφιακού ελέγχου.
- Ρομποτική, για την αναβάθμιση και αυτοματοποίηση υφιστάμενων γραμμών παραγωγής με μηχανολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες, όπως αισθητήρες, αυτοματισμοί, ρομποτική εφαρμογή και απομακρυσμένη χρήση εξοπλισμού παραγωγής. Αυτός ο τεχνολογικός τομέας συνδυάζει AI και Smart Manufacturing Technologies και αφορά στην αναβάθμιση και τον αυτοματισμό των υφιστάμενων γραμμών παραγωγής με μηχανικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες, όπως αισθητήρες, αυτοματισμοί, ρομποτικές εφαρμογές και τηλεχειρισμό.
Επιλέξιμες δαπάνες-Προϋπολογισμός Έργου
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ Φ.Π.Α.) κάθε επενδυτικής πρότασης δεν δύναται να είναι μικρότερος των 250.000,00 € και δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 6.000.000,00€.
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης.
Επισημαίνεται ότι δαπάνες τουλάχιστον ίσες με το 30% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο αιτήματος επαλήθευσης στο πρώτο έτος υλοποίησής της.
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης στη Δράση.
Τα ποσοστά της έντασης ενίσχυσης, για τις περιφερειακές ενισχύσεις διαμορφώνονται σύμφωνα με τον πίνακα περιφερειακών ενιχύσεων:
Η δημόσια δαπάνη χορηγείται απολογιστικά, δηλαδή μετά την υλοποίηση των επενδυτικών δαπανών, την εξόφλησή τους και την παραλαβή τους από τα αρμόδια όργανα με βάση τις δαπάνες που κρίνονται επιλέξιμες.
Για την διευκόλυνση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου παρέχεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων, προκαταβολής μέχρι το 40% της δημόσιας χρηματοδότησης, εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει ισόποση εγγυητική επιστολή προκαταβολής από αναγνωρισμένο προς τούτο ίδρυμα, η οποία εκδίδεται υπέρ της ΓΔΟΥ, με διάρκεια ισχύος είτε αορίστου χρόνου, είτε ορισμένου χρόνου με λήξη μετά την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.
Ο εν δυνάμει δικαιούχος θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει τουλάχιστον το 25% της απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου, που σε κάθε περίπτωση δεν θα αποτελεί κρατική ενίσχυση.
Ποια είναι η διαδικασία υποβολής πρότασης;
Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής των προτάσεων, παρουσιάζεται στον ακόλουθο πίνακα:
Έναρξη υποβολής προτάσεων | Λήξη υποβολής προτάσεων |
23/11/2022 | 23/01/2023 |
Η δράση υλοποιείται σε όλα τα στάδια μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε.).
Κριτήρια Βαθμολογίας:
Η διαδικασία αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί μέσω της συγκριτικής μεθόδου σε όλες τις περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, η διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθεισών Αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί μέσω των ακόλουθων σταδίων:
Στάδιο Α’: Έλεγχος πληρότητας δικαιολογητικών –πλήρωση τυπικών προϋποθέσεων- κατάσταση δικαιούχου (πχ μέγεθος/νέα ή υφιστάμενη)
Στάδιο Β’: Αξιολόγηση επιλεξιμότητας ΕΣ και καθορισμός επιλέξιμων δαπανών
Στάδιο Γ’: Καθορισμός ποσού επιχορήγησης – Αξιολόγηση προτάσεων
Στάδιο Δ’: Γνωμοδότηση για την έγκριση / απόρριψη των Αιτήσεων
Με ποιο τρόπο γίνεται η εκταμίευση της κρατικής ενίσχυσης;
Επαναλαμβάνουμε ότι η δημόσια δαπάνη χορηγείται απολογιστικά, δηλαδή μετά την υλοποίηση των επενδυτικών δαπανών, την εξόφλησή τους και την παραλαβή τους από τα αρμόδια όργανα με βάση τις δαπάνες που κρίνονται επιλέξιμες.
Για την διευκόλυνση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου παρέχεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων, προκαταβολής μέχρι το 40% της δημόσιας χρηματοδότησης, εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει ισόποση εγγυητική επιστολή προκαταβολής από αναγνωρισμένο προς τούτο ίδρυμα, η οποία εκδίδεται υπέρ της ΓΔΟΥ, με διάρκεια ισχύος είτε αορίστου χρόνου, είτε ορισμένου χρόνου με λήξη μετά την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.
Ενδιάμεση/σες καταβολή/λές, δίνονται έπειτα από υποβολή σχετικού Αιτήματος Επαλήθευσης – Πιστοποίησης από πλευράς δικαιούχου και πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, όπου και προσδιορίζεται το ύψος των επιλέξιμων δαπανών του έργου μέχρι τη στιγμή της υποβολής του Αιτήματος, και η αναλογούσα δημόσια χρηματοδότηση.
Σωρευτικά, οι ενδιάμεσες καταβολές, μαζί με την τυχόν ληφθείσα προκαταβολή, στον εκάστοτε δικαιούχο, δεν μπορούν να υπερβούν το 80% της εγκεκριμένης δημόσιας χρηματοδότησης.
Το ποσό αποπληρωμής καταβάλλεται μετά την επιτόπια επαλήθευση της ολοκλήρωσης του έργου και την έκδοση απόφασης περί της ολοκλήρωσης του έργου κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Παρακολούθησης και Πιστοποίησης του Φυσικού και Οικονομικού Αντικειμένου.
Στο στάδιο αυτό οριστικοποιείται το τελικό επιλέξιμο προς χρηματοδότηση κόστος του έργου καθώς και η αναλογούσα αυτού δημόσια χρηματοδότηση .